Acum Trupa Folk

Colinde de Paşti

Colinde de Paşti

Atunci cand auzim cuvantul “colinde” ne ducem cu gandul strict la sarbatorile de Craciun.

Traditia populara insa, nu s-a limitat doar  la aceasta perioada si, desigur, intr-o mai mica masura, abordeaza o noua perspectiva, aducand la lumina si o tematica legata de sarbatoarea Pastelui.

Cu totii putem spune ca cele doua mari sarbatori ale crestinilor sunt Invierea si Nasterea Domnului.

Daca Sarbatoarea Craciunului abunda intr-o multitudine de cantece si traditii, atunci cand ne apropiem de perioada Pascala paleta muzicala devine mult mai saraca. Albumul de fata, Colinde de Pasti, ofera un continut muzical strict legat de patimele si Invierea Domnului.

Primul colind face legatura intre cele doua sarbatori amintind ca “la nasterea lui Hristos toti oamenii au fost voiosi, cand a fost la rastignire toti am fost cu tanguire”, cel de-al doilea descrie tot drumul crucii pana la Inviere, urmatorul infatiseaza Cina cea de Taina, intampinandu-ne cu un text din evanghelie:

“Si cand a fost ceasul, S-a asezat la masa, si apostolii impreuna cu El.

Si a zis catre ei: Cu dor am dorit sa mananc cu voi acest Pasti, mai inainte de patima Mea.”

Rand pe rand celelalte istorisesc evenimentele despre vindecarea, “muncile” si rastignirea lui Iisus, culminand cu Invierea Sa. Prima parte a ultimului colind reproduce inceputul cantarii de la slava utreniei din noaptea de Pasti, avand in incheiere Imnul Invierii, in adaptare populara:

“Hristos a Inviat din morti

Sa ne mantuie pe toti

Cu moartea pre moarte calcand

Tuturor viata dand”

Albumul reproduce piesele in forma originala cu mici imbunatatiri pe alocuri, iar melodia ultimului colind “Ziua Invierii” este compusa de Dan Vasilescu (voce si chitara), initiatorul acestui proiect muzical.

Inregistrarea a fost facuta cu participarea colegilor sai Vova Rusnac (voce), Mihai Colotelo(voce) si Natalia Colotelo Pancec (vioara), alaturi de care formeaza grupul intitulat: Trupa Acum.

Asculta acum :

Domnule Iisus Hristoase

Ziua Invierii